Vinarstvo Andlovic
vinograd Andlovic

Vsi naši vinogradi se nahajajo v Vipavski dolini. Skozi celo leto Vipavska dolina dobiva razmeroma veliko padavin, zadnja leta pa so v naši dolini pogoste poletne suše.

Naši vinogradi obsegajo 8,5 ha, kjer trte pridelujemo bele sorte pinela, rebula, sauvignon, beli pinot, rumeni muškat, od rdečih pa cabernet sauvignon, merlot, barbera in refošk.

Dolina reke Vipave, ki je ena izmed največjih pokrajin v Sloveniji, je na severu omejena s Trnovsko planoto in s Krasom na jugu, na vzhodu jo omejuje hribovje Nanosa, zahodni del doline pa je odprt proti morju in Furlanski nižini. V njej se mešata sredozemsko in celinsko podnebje, zaradi česar so zime mile, poletja pa dokaj vroča in suha. Gre za zelo vetroven predel, dolina je dobro poznana po burji. Največ padavin dolina prejme v poznem spomladanskem in jesenskem času, povprečna letna količina znaša približno 1500 mm.

Tla v Vipavski dolini sestavlja predvsem flišna prst, za katero je značilno menjavanje plasti različnih sedimentnih kamnin. Ugodne klimatske razmere in sestava tal sta izjemnega pomena za vinogradništvo, ki je v Vipavski dolini zelo dobro razvito.

Ta vinorodni okoliš je poleg Slovenske Istre, Goriških Brd in Krasa del vinorodne dežele Primorske, ki obsega približno 8000 ha vinogradov. Od tega jih ima Vipavska dolina kar 3000 ha in je tako drugi največji vinorodni okoliš v Sloveniji. V nasadih prevladujejo bele sorte grozdja, zato tako pridelajo tudi več belih kot rdečih vin. Dobro uspevajo predvsem beli pinot, sauvignon, pinela in zelen, med rdečimi sortami pa so najbolj razširjeni barbera, merlot in cabernet sauvignon. Vipavska dolina se odlikuje tudi po največjem številu avtohtonih vinskih trt, med katere se poleg zelena in pinele uvrščata tudi klarnica in vitovska grganja. Domače sorte se uspešno upirajo prevladi svetovnih sort, vseeno pa se s slednjimi združijo v zanimive zvrsti. Tako med pridelanimi vini prevladujejo sortna vina, med zvrstmi pa sta razpoznavna predvsem Vrtovčan in Vipavec.

Vinogradniška tradicija v Vipavi sega že mnogo let nazaj in je za domačine ključnega pomena. Vinska trta se tam nahaja že poldrugo tisočletje, ljubezen do vinske trte in do pridelave vina pa se prenaša iz roda v rod tudi v Vinarstvu Andlovic. Trgatev grozdja je na Vipavskem eden izmed najpomembnejših dogodkov leta; v začetku jeseni se tam zbirajo ljubitelji vin od blizu in daleč.