Vinarstvo Andlovic

O SORTI GROZDJA

cabernet sauvignonSorta grozdja Cabernet Sauvignon je ena izmed najpogosteje gojenih sort, poznana je po celem svetu, uporablja se za pridelavo rdečega vina. Okusi in arome vin Cabernet Sauvignon vključujejo vaniljo, ribez in celo zeleno papriko, če je vino izdelano iz nedozorelih grozdov Cabernet Sauvignon.

Za vino Cabernet Sauvignon sta značilna tudi visoka vsebnost alkohola in močni tanini. S pomočjo le-teh lahko vino Cabernet Sauvignon zori v kleteh tudi po več desetletij.

Sorta Cabernet Sauvignon je ena izmed najmlajših sort grozdja, ki jih poznamo. Nastala je v 17. stoletju s križanjem sort Cabernet Franc in Sauvignon Blanc. Dandanes gojijo Cabernet Sauvignon pridelovalci rdečega vina po celem svetu, saj je ta sorta zelo trpežne narave; jagodne kožice so debele in čvrste, trta pa je odporna proti boleznim in gnilobi.

 

Zorenje vina Cabernet Sauvignon

Najpomembnejša prednost Cabernet Sauvignon-a je gotovo ta, da dobro zori. Ne le da lahko vino Cabernet Sauvignon v kleteh zori po več desetletij, poleg tega se po podaljšanem zorenju znatno izboljša tudi njegov okus. Ostri tanini se omehčajo, razvijejo in ojačajo se prefinjeni okusi. Nekateri pridelovalci vin gojijo in obirajo grozdje predvsem za to, da ga lahko starajo več desetletij, tako kot mlado vino ni primerno za pitje.

Pri izbiri vina Cabernet Sauvignon morate vedeti, ali je bilo vino namenjeno pitju v roku enega ali dveh let, ali pa je bilo namenjeno staranju v kleti in primerno za pitje šele v dveh desetletjih.

Arome vina Cabernet Sauvignon:

  • ribez
  • paprika
  • vanilija
  • črni ribez
  • zelena paprika
  • meta
  • vanilija

Okusi vina Cabernet Sauvignon

Značaj vina Cabernet Sauvignon

srednje polno telo - močni tanini

Kombiniranje hrane z vinom Cabernet Sauvignon

  • pečeno meso
  • smetanove omake
  • maslene omake

Kuhinje za kombinacijo z vinom Cabernet Sauvignon

italijanska kuhinja

Kombiniranje sira in vina Cabernet Sauvignon

  • modri sir
  • čedar (zorjeni)
  • gavda (zorjeni)