Rdeče ali belo vino: katero izbrati?

Pri vinih imajo ljudje različna mnenja o tem kaj je najboljše. Ljudje uživajo vina iz več razlogov: zaradi druženja, zaradi zdravstvenih koristi in za kuhanje. Vendar v večinoma ljudje radi pijejo vino, da se sprostijo in zvečer pozabijo na vsakodnevni fizični in psihični stres, pa tudi da se sprostijo med druženji, ko znajo biti začetki pogovora kar velik izziv.

Pitje vina pogosto povezujejo z bogastvom. Pitje vina je bilo pogosto omenjeno kot način preživljanja prostega časa bogatih in kot pijača ob elegantnih jedeh. Dandanes pa se pitje vina bolj povezuje preprosto z uživanjem. Postalo je pijača za družbe, ki jo morate imeti za vsako priložnost, majhno ali veliko in se običajno poda k vsem jedem. Pozabite na pravilo, da gre belo vino z belim mesom. Seveda pa ne pozabite na potrditev s strani zdravstvenih organizacij, da zmerno pitje vina lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek srčnih bolezni, kapi in sladkorne.

Debata katero vino je boljše, belo ali črno, pa ostaja aktualna. Rdeče vino na eni strani naj bi vsebovalo največ snovi Reversterol. To je antioksidant, ki ima veliko srcu prijaznih lastnosti, vključno s preprečevanjem poškodb krvnih žil in manjšanjem ravni LDL holesterola. NA drugi strani pa belo vino pomaga ohranjati zdrava pljučna tkiva in je primerno za tiste, ki želijo shujšati, saj vsebuje manj kalorij. V splošnem pa ga bolj priporočajo, ker povzroča manj glavobolov, posebno migren. Vseeno pa ima rdeče vino več zdravilnih lastnosti.

Med rdečim in belim vinom, je belo bolj priljubljeno, saj ga povezujemo s sproščanjem in prijetnimi aktivnostmi, kot je žar na prostem, poletne zabave in celo s trenutki ko se samo usedemo in razmišljamo o svetu. Belo vino je bolj osvežilno in ima blažji okus kot njegov rdeči nasprotnik. Med bolj poznanimi tipi belega vina ( kot so Chardonnay, Sauvignon, Semillon in Pinot Grigio) največjo priljubljenost uživa Chardonnay zaradi svoje srednje zrelosti in raznolikosti. Trto označujejo kot kraljico trt in jo gojijo v različnih področjih. Poznana je po ustvarjanju najbolj kompleksnih vin na svetu. Je zelo žametna s pridihom sadja, oreščkov, masla, hrasta, začimb ali vanilije, pri čimer stopnja kislosti niha od srednje do visoke.

Bela vina so lahko tudi sladka in sladke različice se običajno pridobi hitreje. Sladka postanejo ker je bila fermentacija nekako hitreje prekinjena, kar pomeni, da v vinu ostaja nekaj sladkorja, ki se ni pretvoril v alkohol in tako dodajajo k sladkosti vina. Bela vina imajo običajno bolj sadne okuse, za določanje sladkosti pa si zatisnite nos ko ga popijete. Prava sladkost se vedno pokaže ne glede na kakršnokoli aromatično posredovanje. Primeri sladkih vin so Moscato, ki je srednje peneče, srednje sladko in blažjega okusa, ki je se običajno odlično poda sadnim sladicam. Še ena posebna oblika sladkega vina je ledeno vino, ki je narejeno iz grozdja, ki zamrzne na trti, je stisnjen in nato fermentira tako, da postane zelo bogato desertno vino.

Ne glede na to ali izberete belo ali rdeče vino, je pomembna zmernost. Uživanje vina je zdravo le če je zmerno.

 

pinela - belo vino

rumeni muškat - belo vinocabernet-sauvignon - rdeče vinosauvignon - belo vino