Naučite se skrbeti za vinsko trto

Dobro je vedeti kako se goji vinsko trto in ostale rastline. Imeti možnost, da sami sebi pridelamo hrano je dober način, kako prihraniti denar, hkrati jesti zdravo in živeti zeleno. Mnogi ljudje ugotavljajo, da je pridelava hrane kot taka zelo nagrajujoča dejavnost.

Ključ do uspeha pa je, da razumemo nekatere stvari preden se stvari lotimo. Prepričajte se, da bodo na mestu kjer bo vinska trta posajena, dobila veliko sonca. Na terenu, kjer po dežju zastaja voda ni pametno saditi. Raven teren je v redu, vendar je za trto bolj primeren nagnjen teren ali celo hrib.

Večina grozdnih sort najbolje uspeva v zmerni klimi. Trte ni pametno saditi na območje, kjer temperature dosegajo več kot 33°C. Najboljše temperaturno območje za pridelavo grozdja je okoli 15°C ponoči in okoli 22°C čez dan. Ekstremna vročina povzroči razčlenitev v procesu razvoja rastline.

Trta ne raste po tleh. Potrebuje površino ali konstrukcijo ki ji nudi oporo in preko katere se povzpne v zrak. Ni potrebno, da je struktura posebej zapletena, že preprosto napeta žica bo zadostovala. Karkoli bo funkcioniralo, celo trdna stena. Pametno je, da strukturo namestite še preden posadite vinsko trto.
Vinsko trto moramo usmerjati kako mora rasti in se pravilno povzpeti na leseno ali drugo podporno strukturo. Trta ne more nositi teže sovjih plodov kar sama od sebe, zato je pomembno, da začne rasti na pravi način in v pravo smer, da bi bila dovolj močna, da bo držala svoje sadove. Zavijanje nakodranih delov vinske trte okoli konstrukcije jo bo naučilo, v katero smer mora rasti.

Vsako leto pred pomladjo pride v polnem zamahu bo rastlino potrebno obrezati. Pomembno je da izločimo nekaj šibkejših stebel, tako da so lahko močnejši bolje uspevajo. Če trte ne uspete obrezati, bo trta črpala hranilne snovi odvedle od glavnih delov in kot posledica tega bo pridelek slab.

Odstranjevanje škodljivcev in drugih nevarnih snovi stran od trte ni preprosto opravilo. Če želite pridelovati ekološko ne smete uporabljati kemikalij ali pesticidov. Z uporabo naravnih metod, kot so pokrivanje rastlin z mrežo proti komarjem, bodo pomagali žuželke pregnati stran. Še ena metoda, ki se je lahko poslužujete, ko skušate odgnati škodljivce je, da bombažne krpe namočite v belem kisu in jih ovijete okoli korena rastline.

Ni se težko naučiti kako vzgajati vinsko trto. To pa je lahko zelo koristno za vse. Ko ste opravili vse delo: sajenje in negovanje, lahko vsako jesen uživate v pridelku. Poberite grozdje, ko je polno in zrelo. Če jih predolgo pustite na trti, se bodo posušili in spremenili v rozine. Po trgatvi nazaj obrežite zelenje in za naslednje leto pustite dovolj prostora za nove poganjke.