Najboljši kozarci za belo vino

Najboljši kozarci za belo vino

Če gostite formalni dogodek ali pa posebno praznovanje, katerega se bodo udeležili odrasli, boste za pijačo gotovo stregli tudi vino. To je odlična priložnost, da uporabite kristalne kozarce za vino in se izboljšate v kulturi pitja vina. Za pitje vina obstaja veliko pravil, pri čimer veliko dejavnikov vpliva na to katerega boste upoštevali na vašem druženju.

Če organizirate manjše druženje in ste zaskrbljeni, da bi razbit kozarec lahko bil problem, bi morda morali pomisliti na uporabo nezlomljivih titanovih kristalnih kozarcev. Ti so bolj trpežni, saj so narejeni iz posebej močnega kristala in so odporni na lom. Izgledajo bolje kot plastični kozarci, a so tudi dražji. S pomočjo teh kozarcev boste prihranili pri nakupih nadomestnih kozarcev za razbite. Prihranili vam bodo skrbi, ki vam jih povzroči na milijon koščkov razbit kozarec na tleh.

Če dogodek vsebuje obrok, kjer se posedete za mizo, bi bilo najbolj primerno, če na mizo zložite kristalne kozarce. Upoštevanje bontona omejuje število kozarcev na mizi na največ pet na obrok. Manjši kozarci morajo biti položeni najbližje jedi. Vsi kozarci morajo biti zloženi na desni strani zgoraj nad noži in žlicami.

Vrsta kristalnih kozarcev, ki jih boste uporabili je odvisna od pijače, ki jo boste pili. Nekateri so narejeni posebej za pitje likerja, konjaka in viskija. Če boste pili rdeče ali belo vino, kozarce lahko uporabite za oboje. Vendar postaja vedno bolj pogosta praksa, da za vsako uporabimo svoj kozarec. Kozarci za rdeče vino imajo običajno večji rob kot kozarci za belo vino. Velik rob omogoča rdečim vinom da dihajo, medtem ko so manjši robovi boljši za ohranitev vonja belih vin. Kozarce lahko torej popolnoma prilagodite pijači, ki jo boste ponudili.

Če boste stregli več kot eno pijačo za odrasle, bi morali kozarce primerno napolniti glede na vrsto pijače. Peneča vina lahko v kozarce za peneče vino točimo do treh četrtin. Z rdečim ali belim vinom kozarca ne bi smeli napolniti več kot do ene tretjine. Ostali dve tretjini sta namenjeni temu da vino diha in da pivec lahko okusi njegov vonj. Kozarce za vodo lahko napolnite do treh četrtin.

Pri posebnih priložnostih lahko uporaba kristalnih kozarcev za vino prispevajo k mizi veliko več kot samo vino. In ko jih ne uporabljate bodo prav lepi, če jih boste doma zložili tako da bodo na ogled, medtem ko čakate na naslednjo priložnost, da jih uporabite.