Kako postreči belo vino?

belo vinoUpoštevanje pravilnega protokola za serviranje vina prinese priložnosti občutek prefinjenosti/elegance in ko boste stvar enkrat obvladali boste bolj sigurni, da se pri strežbi vina ne boste osmešili pred svojimi gosti. Misliti je potrebno na nekaj pomembnih stvari, najprej na temperaturo. Če boste postregli vino pri ravno pravšnji temperaturi, bo boljšega okusa. Bela vina bi morala biti servirana pri temperaturi od 9°C do 14 °C; peneča vina pa nekoliko hladnejša, od 6°C do 10°C. Vino se v hladilniku običajno ohladi za 2 °C na vsakih 10 minut, zato ga morate dati na hladno kar nekaj časa pred serviranjem. Če ga morate ohladiti na hitro, to lahko dosežete tako, da ga položite za 35 minut v zamrzovalnik, vendar morate paziti da ne pozabite nanj, saj bi vino lahko zamrznilo in steklenica bi počila.

Nekateri radi vino pretočijo iz steklenice in ga postrežejo iz vrčka že samo zaradi lepšega videza. S tem seveda ni nič narobe. Čeprav po večini mlada vina zaradi zračnosti, ki je posledica pretočitve, pridobijo na kvaliteti okusa, morate vino obvezno pretočiti le, če je v steklenici usedlina. Ne glede na razlog, zakaj pretakate vino, ga morate zlivati čim bolj mirno, da zmanjšate oksidacijo. Če je v steklenici prisotna usedlina, jo držite nagnjeno in tako preprečite da bi se vam prelila v vrč. Vino lahko tudi precedite preko gaze, vendar morate to narediti tam, kjer vas gostje ne vidijo.
Ko nalivate vino v kozarce, morate peneča vina zlivati prosti robu, ostala vina pa morate zlivati na sredino. Ker ne želite da bi se na vašem prtu poznale kapljice vina, rahlo zavrtite steklenico, ko jo dvignete. Kozarca nikoli ne napolnite do vrha, saj vino rabi prostor, da ga lahko zavrtimo v kozarcu. Napolnite kozarec do dveh tretjin; saj lahko kasneje še vedno dolijete.
Ko ležanjem vina v kozarcu, je treba zlivati proti robu stekla, če je peneče vino, bi v nasprotnem primeru se vlije v centru. Ker ne želite, grde kaplja, da pokvari vaš krpo, twist steklenico rahlo, kot ste ga dvignite. Lahko praksi to vnaprej s steklenico paradižnikovo omako. Deluje zelo dobro, da omako iz klobuka. Nikoli ne napolnite kozarec desno gor, je treba zagotoviti dovolj prostora za vina, ki se vrteti okoli stekla. Približno dve tretjini je prav – vedno lahko dodate mu kasneje.

Če vino strežete pri večerji, imajo ženske in starejši gostje prednost, da jih prej postrežete, potem sledijo mlajši in na koncu še vi.
Oblika vinskega kozarca pri uživanju vina igra pomembno vlogo. Belo vino bi vedno moralo biti postreženi s kozarci v obliki tulipana. Steblo kozarca nam omogoča, da ga lažje vrtimo in tako da dvignemo vonj vina tja kjer ga gost lahko okusi. Držanje kozarca za steblo vinu omogoča, da dlje ostane pri ustrezni temperaturi. Obstajajo tudi večnamenski kozarci za vino, vendar belo vino nikoli ne bi smeli postreči iz kozarca za rdeče vino.
Potrudite se in organizirajte druženje s prijatelji, da is ga bodo za vedno zapomnili , tako da jim ponudite najboljše- vašo osebno izbrano hrano, prijateljstva in VINA!